Rauhalan luomutila
Supermarjaa Hauholta
Tästä se kaikki alkoi!
Upeanmakuinen hunajamarja, joka tunnetann myös nimillä Haskap ja marjasinikuusama. Marjassa mielenkiintomme herätti se, että marjan antioksidantti pitoisuus on suurempi kuin millään muulla marjalla ja flavonoideja siinä on kolminkertainen määrä verraten metsämustikkaan. Eli kyseessä on varsinainen terveyspommi.
Hunajamarja sai myyntiluvan EU-alueella vuonna 2018 ja niinpä mekin innostuimme marjan viljelystä ja myynnistä. Rauhalan luomutila sijaitsee Hauholla, tarkemmin Eteläisissä.
Keväällä 2018 ostimme Hauhon Eteläisitä maatilan, jonka pellot olivat olleet viljelemättä 7 vuotta. Pidimme peltoja avokesannolla vuoden ja hävitimme rikkakasveja. Tämän jälkeen pidimme välikasvina hunajankukkaa.
Keväällä 2020 haimme pellot luomuksi ja aloimme keskittymään Haskapin eli Hunajanmarjan viljelykseen 1000 pensaan voimin. Keväällä 2021 lisäsimme 3600 pensasta. Syksyllä istutamme 900 pensasta lisää. Vuonna 2021 ei ollut vielä marjaa myynnissä. 2022 saimme marjan myynnin käyntiin ja sato oli onnistunut. Nyt tilalla asustelee 5500 hunajamarja pensasta. Marjan myynnin aloitimme kesällä 2022. Kesällä 2023 puskat olivat kivasti vahvistuneet ja marjaakin tuli enemmäin kuin edellis vuonna.
Kesällä 2023 avasimme tilamyymälä.
Lajikkeenamme on Honeybee, Aurora, Jugana, Vostorg. Pyrimme löytämään makean makuiset lajikkeet.





Pitkän iän ja hyvän näön marja
Haskap Todellinen ”superfood”
“ Haskap, joka tunnetaan myös nimillä Hunajamarja ja Marjasinikuusama, on alunperin Japanista lähtöisin. Marjaa viljeli alunperin Ainu alkuperäiskansa. Ainut uskoivat marjan tuovan pitkää ikää ja hyvän näön marjan ravinteekkaan ja lääkinnällisten ominaisuuksien takia. Marjan ominaisuuksiin kuuluvatkin erinomaiset ravintoarvot. Marjaa arvostetaan maailmalla terveysvaikutteisena marjana.”
Pitkää ikää ja Hyvä näkö
“ Hunajamarja kasvaa pensaassa, kuten pensasmustikkakin. Sen marjat ovat pitkulaisia ja väriltään hyvin metsämustikan värisiä. Marjan hunajaisen herkullinen maku muistuttaa vadelman ja mustikan välimuotoa ja lisäksi siinä on mustaherukan aromaattisuutta. Marjalla on huikeat A-, B-, ja C-vitamiinipitoisuudet ja korkeat antosyaniidi- ja flavonoidipitoisuudet. Hunajamarja tunnetaan mm. myös nimillä honeyberry, blue honeysucle, Haskap. ”
Huikeat vitamiini, antosyaniidi ja flavonoidipitoisuudet

Tilamyymälä
Kesällä 2023 avasimme tilamyymälä. Remontoimme tilalla sijainneeseen vanhaan latoon myymälätilat ja rakensimme terassin. Terassin pöydät ovat paikallista käsityötä ja kaikki myymälän kalusteet on itse keräilty ja rakennettu kierrätysmateriaaleista. Pyrimme avaamaan tilamyymälän satokauden valmistuttua Juhannuksen tienoilla ja suljemme myymälän satokauden loputtua. Ilmoitamme myymälän aukioloajat somessa ja nettisivuillamme myymälän avauduttua.
Hunajamarjan historiaa.
Japanissa Hunajamarjaa eli Haskapia on viljelty ainu alkuperäiskansan toimesta jo tuhansia vuosia sen erinomaisten terveysvaikutusten takia. Marja tunnetaan Japanissa etenkin lääkekasvina. Ainut tiesivät marjan olevan ravinteikas ja lääkinnällinen ja uskoivat sen tuovan pitkää ikää ja vaikuttavan hyvään näkökykyyn. Sittemmin on todistettukin, että marja sisältää flavonoideja ja muita antioksidantteja enemmän kuin muut marjat. Ainut toivat marjan muiden japanilaisten tietoisuuteen ja 1986 Tomakomai kaupunki aloitti marjan kasvatuksen ja aloitti Haskapin markkinoinnin ja siitä tehtyjen tuotteiden myynnin.
Hunajamarjaa viljellään Japanin lisäksi mm. Venäjällä, Kanadassa ja Pohjois-Amerikassa. Hunajan marja on jo tunnettu maailmalla ja sen suosio kasvaa kovaa vauhtia muyös suomessakin. EU-alueella Haskap on varsin uusi tuote ja sitä on saanut myydä vapaasti EU-alueella vuodesta 2018.
